Tarta z cykorią - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 3 cykorie
  • 1 duża gruszka (lub 2 mniejsze)
  • 150 g sera gorgonzola
  • garść orzechów włoskich Bakalland
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Połączenie cykorii, orzechów, gorgonzoli i gruszki świetnie sprawdza się w sałatkach. A gdyby tak przenieść te smaki na tartę? Przekonajmy się, jaki będzie efekt.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając na gładką masę.
  3. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
  4. Formę na tartę (o średnicy około 24 cm) wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wyklejamy nim dno i boki formy, lekko nakłuwając widelcem.
  6. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  7. Śmietanę mieszamy z żółtkami i przyprawiamy do smaku.
  8. Cykorię myjemy, kroimy wzdłuż na połówki i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  9. Ser gorgonzola kroimy w grubą kostkę.
  10. Gruszki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  11. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
  12. Spód tarty wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
  13. Na kruche ciasto wykładamy pokrojoną cykorię, ser, gruszki i połowę orzechów.
  14. Całość zalewamy masą śmietanową i posypujemy pozostałymi orzechami.
  15. Tartę pieczemy kolejne 20 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.
  16. Ozdabiamy pikiem i zajadamy się ze smakiem.

Zapach nieziemski! I ten smak... Niebo na talerzu!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy