Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 cykorie
- 1 duża gruszka (lub 2 mniejsze)
- 150 g sera gorgonzola
- garść orzechów włoskich Bakalland
- 2 żółtka
- 200 ml śmietanki 30%
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Połączenie cykorii, orzechów, gorgonzoli i gruszki świetnie sprawdza się w sałatkach. A gdyby tak przenieść te smaki na tartę? Przekonajmy się, jaki będzie efekt.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając na gładką masę.
- Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
- Formę na tartę (o średnicy około 24 cm) wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wyklejamy nim dno i boki formy, lekko nakłuwając widelcem.
- Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut, aż do zarumienienia.
- Śmietanę mieszamy z żółtkami i przyprawiamy do smaku.
- Cykorię myjemy, kroimy wzdłuż na połówki i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Ser gorgonzola kroimy w grubą kostkę.
- Gruszki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
- Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
- Spód tarty wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
- Na kruche ciasto wykładamy pokrojoną cykorię, ser, gruszki i połowę orzechów.
- Całość zalewamy masą śmietanową i posypujemy pozostałymi orzechami.
- Tartę pieczemy kolejne 20 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.
- Ozdabiamy pikiem i zajadamy się ze smakiem.
Zapach nieziemski! I ten smak... Niebo na talerzu!