1h 50min 12 porcji Łatwy
Tarta z brokułami

Tarta z brokułami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować tartę z brokułami?

W tarcie tej łączymy smak brokułów z kurkami, orzechami oraz dojrzewającym serem. Co sądzicie o takiej propozycji?

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Gdy ciasto się chłodzi, oczyszczamy kurki – wkładamy grzyby do miski i zalewamy zimną wodą z 2-3 czubatymi łyżkami mąki. Mieszamy w jedną i drugą stronę przez kilka minut. Oczyszczone kurki płuczemy i układamy na ręczniku papierowym.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wykładamy schłodzonym ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  6. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut – aż się zarumieni.
  7. Kroimy kurki w plastry i podsmażamy na suchej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kurki się zarumienią – zdejmujemy je z ognia.
  8. W misce mieszamy dokładnie śmietankę, starty na dużych oczkach ser pecorino i żółtko.
  9. Masę wylewamy na podpieczone ciasto.
  10. Brokuł kroimy w małe różyczki i układamy na wierzchu serowej masy.
  11. Kolejno na wierzch wykładamy grzyby oraz posiekane drobno orzechy włoskie.
  12. Tartę wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
  13. Przed podaniem posypujemy wiórkami sera pecorino lub świeżo zmielonym pieprzem.
  14. W tartę wbijamy ulubiony pik.

Ta kompozycja smaków wywoła uśmiech na twarzach domowników. Smacznego!

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: