Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- pęczek botwinki z 3-4 małymi burakami nie większymi niż limonka
- 2-3 młode marchewki
- 150 ml śmietany 30%
- 100 ml mleka
- 1 jajo
- 6 jajek przepiórczych
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Przepis nieco nowatorski, bo łączy w sobie botwinę z jajami przepiórczymi. Smak jednak gwarantowany!
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę (o średnicy ok 24 cm) i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Na dużych oczkach tarki trzemy buraczki oraz marchewkę.
- Mieszamy starte warzywa ze śmietaną, mlekiem i jajem. Całość doprawiamy do smaku.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Dekorujemy całym liściem botwinki pośrodku. Całość pieczemy przez 10 minut.
- Wyjmujemy ciasto i delikatnie rozbijamy na nim jajka przepiórcze, po czym wsadzamy do piekarnika, aż jajka się zetną.
- Dekorujemy pikiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wygląd tarty może zaskakiwać, ale smak na pewno nikogo nie rozczaruje!