Tarta z bobem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 110 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 0.5 kg bobu
  • 8-10 plastrów wędzonego boczku
  • 1.5 opakowania sera feta
  • 250 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 jajka
  • 10 oliwek
  • sól i pieprz
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Bób w nietypowej, zapieczonej formie, w towarzystwie wyraźnej w smaku fety i boczku. Ta tarta to świetny pomysł na obiad w upalny dzień!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 min do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i odstawiamy z ognia.
  7. Boczek i pół opakowania sera feta kroimy w kostkę, a oliwki w plastry.
  8. Jajka ubijamy ze śmietaną i całym opakowaniem sera feta, dodajemy sól i pieprz.
  9. Na upieczone i lekko przestudzone ciasto wykładamy bób i zalewamy sosem, wierzch posypujemy kostkami sera feta i oliwkami.
  10. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut.
  11. Upieczoną tartę dekorujemy szczypiorkiem i wbijamy w nią ulubiony pik.

Bardzo pożywny obiad, którym aż chce się częstować innych!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy