Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 0.5 kg bobu
- 8-10 plastrów wędzonego boczku
- 1.5 opakowania sera feta
- 250 g śmietany kremówki 30-36%
- 2 jajka
- 10 oliwek
- sól i pieprz
- szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Bób w nietypowej, zapieczonej formie, w towarzystwie wyraźnej w smaku fety i boczku. Ta tarta to świetny pomysł na obiad w upalny dzień!
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 min do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i odstawiamy z ognia.
- Boczek i pół opakowania sera feta kroimy w kostkę, a oliwki w plastry.
- Jajka ubijamy ze śmietaną i całym opakowaniem sera feta, dodajemy sól i pieprz.
- Na upieczone i lekko przestudzone ciasto wykładamy bób i zalewamy sosem, wierzch posypujemy kostkami sera feta i oliwkami.
- Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut.
- Upieczoną tartę dekorujemy szczypiorkiem i wbijamy w nią ulubiony pik.
Bardzo pożywny obiad, którym aż chce się częstować innych!