Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnej margaryny
- 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 75 ml śmietanki 30-36%
- 250 g serka mascarpone 70%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- ocet balsamiczny do skropienia
- 3-4 gruszki
Przygotowanie
Tarta z gruszkami to świetny pomysł na deser. A co powiecie na tartę z gruszkami w wersji bardziej wytrawnej?
- Piekarnik nagrzewamy do 190ºC (bez termoobiegu).
- Dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto kruche przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, szybko wyrabiając mieszankę z jajem i masłem lub margaryną.
- Formę wyklejamy ciastem i pieczemy 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
- Podpieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
- Serek mascarpone miksujemy na gładką masę, dodając jajko, cukier i śmietanę.
- Umyte gruszki przekrawamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.
- Owoce kroimy na plasterki.
- Serową masę wykładamy na zimny spód tarty.
- Plasterki wykładamy na masę i kropimy octem balsamicznym.
- Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut, pieczemy w temperaturze 180ºC.
- Po wystudzeniu ozdabiamy pikiem.
Gruszki i ocet? Jak widać przeciwieństwa się przyciągają. I to jak smacznie!