Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki

  • 1,3 kg obranych gruszek (powinna to być odmiana soczysta)
  • szklanka cukru ( jeśli gruszki są bardzo słodkie to mniej)
  • cukier z wanilią Delecta
  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka kaszy mannej
  • łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie jeśli gruszki są bardzo słodkie)

Przygotowanie

KROK 1: Suche składniki wymieszaj. Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia wsyp szklankę suchej mieszanki i równo rozprowadź po dnie tortownicy. 
 
KROK 2: Wyłóż 1/2 gruszek, zasyp kolejną szklanką suchych produktów, następnie reszta gruszek i ostatnia szklanka suchych produktów. 
 
KROK 3: Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach masło - powinno dobrze przykryć suche produkty. 
 
KROK 4: Tortownicę wstaw do piekarnika na Ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach termoobieg. 
Szarlotka sypana z gruszek - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy