Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto piernikowe:

Masa serowa:

Przygotowanie

 KROK 1: Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jajko i miękkie masło. Ciasto zagnieć do gładkiej konsystencji i włóż do zamrażalnika na pół godziny. Dno i boki blachy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Ciasto podziel na dwie części. Jedną odłóż z powrotem do zamrażalnika. Drugą pokrój na plastry i wyłóż nią dno formy. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut. Ciasto ostudź.

KROK 3: Twaróg, budyń, cukier, cukier wanilinowy włóż do miski i zmiksuj do połączenia. Cały czas mieszając, wlej do masy śmietankę i dodaj stopniowo po 1 jajku.  Gotową masę wylej na podpieczony spód.

KROK 4: Drugą połowę ciasta piernikowego wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na ciasto. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Ci i piecz przez 60 minut.

KROK 5: Gdy sernik się upiecze, zostaw go w piekarniku na 20 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik na 30 minut. Następnie wyjmij go i całkowicie ostudź. Następnie wstaw go na kilka godzin do lodówki i dopiero wtedy pokrój.

Sernik piernikowy - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy