Sernik na zimno z galaretką - wideo
Składniki
Spód:
- 200 g markizów
- 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g gęstej śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny Delecta
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki mlecznej malinowej Delecta
- 800 ml mleka
Dekoracja:
- świeże owoce
- listki mięty
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj galaretkę: mleko zagotuj, zdejmij kożuch i lekko przestudź. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Przygotuj spód: ciastka zmiel w blenderze, następnie wymieszaj je z masłem, wyłóż na dno tortownicy i mocno dociśnij, tworząc zbity spód.
KROK 3: Przygotuj masę serową: mleko podgrzej, tak, aby było mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały grudki. W misce umieść twaróg, śmietanę i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Nadal mieszając, dolej mleko z żelatyną. Masę wylej na ciasteczkowy spód i odstaw do lodówki na czas oczekiwania na stężenie galaretki (powinno to zająć ok. 2-3 godziny).
KROK 4: Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch sernika. Odstaw do całkowitego stężenia na minimum 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.