

Serniczki na patyku - wideo
Składniki
Spód:
- 170 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 60 g masła
- 1 jajko
Masa serowa:
- 650 g sera z wiaderka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
- 5 jajek
- 125 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Dekoracja:
- 1 opakowanie Kropelek mleczna czekolada Delecta
- 1 opakowanie Białego lukru Delecta
- Kilka kropel różowego barwnika spożywczego
- Dekorada płatki czekoladowe Delecta
- Dekorada posypka smak owocowy Delecta
- Dekorada kolorowe mini piegi Delecta
- Dekoracje bajkowy róż posypka Delecta
- Dekoracje wiosenne kwiatuszki posypka Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę oraz jajko i szybko zagnieć ciasto. Wylep nim dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce umieść serek z wiaderka, budyń śmietankowy, jajka, cukier puder, śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Wylej ją na spód w tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz przez ok. 60 minut, aż sernik się zetnie i lekko zrumieni. Odstaw do ostudzenia, następnie wstaw do lodówki na całą noc.
KROK 3: Sernik wyjmij z formy i pokrój na 12 porcji. W każdy kawałek wetnij patyczek, wykałaczkę lub słomkę. Lukier przygotuj zgodnie z instrukcję na opakowaniu i dodaj do niego odrobinę różowego barwnika.
Kropelki czekoladowe rozpuść z kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kawałki sernika dekoruj lukrem lub polewą czekoladową i wybranymi posypkami.
