Puchate cynamonki - Delektujemy.pl

Składniki

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką Delecta
  • jajka – 3 szt.
  • mleko – 300 ml
  • masło lub margaryna – 100 g

Cynamonowe nadzienie:

  • masło – 100 g
  • mielony cynamon – 3 łyżki
  • cukier drobny – 200 g

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do podsypania – 5-10 łyżek
  • jajko – 1 szt.

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • garnek
  • silikonowy pędzelek

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto będzie miało dosyć luźną konsystencję. Przełóż je na blat obficie posypany mąką pszenną – około 5 łyżek.

KROK 2: Następnie zagniataj ciasto, podsypując mąką, aż uzyskasz konsystencję pozwalającą na rozwałkowanie.

KROK 3: Tak przygotowane ciasto rozwałkuj, nadając mu kształt kwadratu.

KROK 4: W międzyczasie dodaj do garnka wszystkie składniki nadzienia i podgrzewaj, aż się połączą, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

KROK 5: Nadzienie rozłóż równomiernie na rozwałkowanym cieście. Następnie zwiń ciasto w dość ciasny rulon i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm.

KROK 6: Cynamonki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka posmaruj roztrzepanym jajkiem.

KROK 7: Tak przygotowane cynamonki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Delektujmy się smakiem z Delecta!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy