Składniki
CIASTO- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukrów smakowych Delecta
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka sody
- wg uznania 1 opakowanie bakalii Bakalland
- owoce
- cukier puder
- starta czekolada
Przygotowanie
Macie ochotę na słodkie placuszki na sodce? Mieszacie składniki, chwila na patelni i pyszne placuszki gotowe. Spróbujcie!
- W misce łączymy mąkę z sodą Delecta i cukrem. Do smaku możemy dodać cukier smakowy Delecta. Całość mieszamy.
- Dodajemy pół szklanki wody i pół szklanki mleka. Mieszamy.
- Z 2 białek ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do miski z wymieszanymi składnikami.
- Dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
- Dodajemy wg uznania: wiórki kokosowe, kawałki czekolady czy orzechy Bakalland.
- Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę - po 2 placuszki na patelnię.
- Smażymy z obu stron do złotego koloru.
- Na talerzu dekorujemy cukrem pudrem, owocami czy podajemy z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym.
Może być coś lepszego?