Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 2 ciasta francuskie

Krem budyniowy:

Krem porzeczkowy:

Przygotowanie

KROK 1: Rozwiń ciasto francuskie i podziel na 2 części. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na jasno złoty kolor w 180 stopniach.  Drugi arkusz ciasta również podziel na 2 części. Jedna z nich zawiń w folie i włóż do lodówki - nie będzie potrzebna już do tego ciasta. Drugą część podziel na 10 prostokątów i upiecz tak samo jak poprzednie dwa blaty. 
 
KROK 2: Porzeczkę zagotuj z łyżką wody, jak puści sok zdejmij z ognia i do gorących owoców dodaj galaretkę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia - wystudź. 
 
KROK 3: Przygotuj krem budyniowy. W garnku zagotuj 250 ml mleka z cukrem i laską waniliową. Żółtka zmiksuj z resztą zimnego mleka i mąką. Wyjmij laskę waniliową i do gotującego się mleka wlej mieszankę mleczno jajeczną. Zmniejsz moc palnika i mieszaj rózgą aż do zgęstnienia. Zdejmij garnek z palnik i dodaj pokrojone zimne masło. Mieszaj do połączenia. Krem budyniowy odstaw na chwile aż wystudzi się. 
 
KROK 4: Krem budyniowy wyłóż na pierwszy blat francuski, przykryj drugim i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Mascarpone, śmietankę i 3 łyżki cukru pudru zmiksuj na sztywno. Dodaj porzeczkę z galaretką i zmiksuj do połączenia. Krem wyłóż na ciasto i przykryj prostokątami francuskimi. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. 
 
KROK 5: Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 
Prosta kremówka z budyniem - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy