Pralinki zbożowe z tahini i masłem orzechowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 3-4 łyżki płatków lub otrąb owsianych (można użyć innych płatków w tej samej ilości np. orkiszowych; razowych itp.)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka pasty tahini
- filiżanka sezamu Bakalland
Przygotowanie
Pralinki zbożowe to zdrowe i smaczne słodycze, które możemy jeść nawet na diecie.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego ciasta do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Przygotowane, surowe ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm, podsypując mąką.
- Wykładamy ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu nie wyłączamy piekarnika.
- Upieczone ciasto kruszymy na drobne kawałki w moździerzu lub w mikserze za pomocą płaskiego mieszadła, nadając mu strukturę kaszy.
- Do pokruszonego ciasta dodajemy płatki owsiane lub otręby, a następnie masło orzechowe i tahinę. Mieszamy całość na średnich obrotach.
- Z gotowej masy formujemy kulki o średnicy około 1,5 cm, obtaczamy je w sezamie.
- Gotowe kulki układamy ponownie na blaszce do pieczenia i ponownie wstawiamy na 7 minut do gorącego piekarnika.
- Podajemy udekorowane okolicznościowym pikiem.
Ta zdrowa przekąska dzięki paście tahini i dodatkowi masła orzechowego smakuje znakomicie i daje zastrzyk energii - sprawdzi się jako deser do pracy lub szkoły.