

Pistacjowy tort bez pieczenia - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Na tort:
- 500 g serka mascarpone
- 1 słoiczek kremu pistacjowego 200 g
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego premium Delecta
- 1 opakowanie biszkoptów lady fingers 220 g
- Mleko do maczania biszkoptów
- 500 g śmietanki 36% tłuszczu, schłodzonej
Do dekoracji:
- 1/2 opakowania kropelek z białą czekoladą Delecta
- Posypka Słoneczna Łąka Delecta
- Posiekane pistacje niesolone Bakalland
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM
KROK 1: W misce umieść wszystkie składniki kremu, czy mascarpone, śmietanę, 2 łyżki kremu pistacjowego, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i ubij mikserem na sztywno.
KROK 2: Biszkopty maczaj w zimnym mleku i układaj je na dnie tortownicy. Następnie wyłóż połowę przygotowanego kremu. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i przykryj pozostałym kremem. Deser wstaw do lodówki na 6 godzin do schłodzenia.
KROK 3: Pozostały krem pistacjowy ze słoiczka podgrzej wkładając słoiczek na kilka minut do miski z gorącą wodą. Rozprowadź po wierzchu deseru. Kropelki z białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali i polej deser, robiąc dekoracyjne esy-floresy. Wierzch posyp posypką i posiekanymi pistacjami.
