Pierniczki retro ozdabiane denkami szklanek
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 2 szklanki mąki pszennej
- 70 g miodu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- dekoracyjne denka szklanek; literatek lub innych kuchennych gadżetów
Przygotowanie
Efektowne i przepyszne pierniczki smakują i prezentują się wyjątkowo - a wszystko to dzięki pomocy zwykłych akcesoriów kuchennych.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Mąkę przesiewamy, miód podgrzewamy (lub najpierw rozpuszczamy, jeśli jest skrystalizowany), wylewamy do mąki.
- Mieszamy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ciasto ręcznie.
- Dodajemy sodę i przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajo.
- Stopniowo dolewamy (po 1 łyżce) mleko, dalej zagniatamy ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm.
- Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a następnie dekoracyjnymi denkami szklanek, kryształowym korkiem do karafki i dnem kryształowego kieliszka odciskamy na pierniczkach wzorki.
- Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie (pierniczki urosną).
- Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, ale po kilku minutach zaczną twardnieć.
- Twarde pierniczki przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
- Przed podaniem dekorujemy pierniczki pikiem.
Pierniczki najlepiej upiec z podwójnej porcji - wystarczą na dłużej. :)