

Składniki
Na ciasto:
- 120 g masła
 - 100 ml mleka
 - 450 g mąki pszennej
 - 1 opakowanie drożdży Delecta
 - 60 g cukru
 - 3 jajka
 - szczypta soli
 - 100 g jogurtu naturalnego
 
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta
 - 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
 - 1 opakowanie lukru białego Delecta
 - Płatki migdałowe do posypania
 
Przygotowanie
KROK 1: Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Mleko podgrzej, aby było ciepłe. W misce umieść mąkę, drożdże, cukier oraz sól i wymieszaj. Dodaj jajka, roztopione masło, jogurt oraz ciepłe mleko i wyrób ciasto drożdżowe najlepiej robotem lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę do podwojenia objętości.
KROK 2: W międzyczasie przygotuj budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 1,5 cm. Przy pomocy szklanki wykrawaj z ciasta kółka, następnie nakładaj na środek po dużej łyżce budyniu i zlepiaj brzegi. Układaj w papilotkach do muffinek zlepieniem do dołu.
KROK 4: Pączki ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 25 minut w 180 stopniach C.
KROK 5: Przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polej nim pączki. Posyp je płatkami migdałowymi.





