

Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Muffiny:
- 280 g mąki pszennej typ 450
 - 170 ml kefiru
 - 125 ml oleju
 - 200 g cukru
 - 2 jajka
 - 3 łyżki kakao
 - łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
 
Budyń
- 750 ml mleka 3,2%
 - 4 łyżki cukru
 - łyżka masła
 - opakowanie budyniu czekoladowego Delecta na 3/4 litra mleka
 
Krem:
- 250 g mascarpone
 - 2 łyżki schłodzonego kremu do smarowania czekoladowo orzechowego
 
Dodatkowo:
- posiekane orzechy laskowe Bakalland
 
Przygotowanie
KROK 1: 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W reszcie mleka wymieszaj proszek budyniowy i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilę, nie przerywając mieszania, aż do zgęstnienia. Wystudź budyń. 
KROK 2: Suche składniki na muffiny wymieszaj. Mokre połącz i wsyp do nich suche. Mieszaj tylko do uzyskania gładkiego ciasta. 
KROK 3: Papilotki włóż do formy na muffiny. Do każdej papilotki wyłóż po łyżeczce ciasta, łyżeczce budyniu i wypełnij papilotki znowu ciastem do 3/4 wysokości. 
KROK 4: Piecz muffiny Ok. 25 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. 
KROK 5: Mascarpone krótko zmiksuj z kremem czekoladowo orzechowym. Wyłóż krem na wystudzone muffiny i posyp orzechami laskowymi. 





