Muffiny z budyniem i kremem bueno - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Muffiny:
- 280 g mąki pszennej typ 450
- 170 ml kefiru
- 125 ml oleju
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Budyń
- 750 ml mleka 3,2%
- 4 łyżki cukru
- łyżka masła
- opakowanie budyniu czekoladowego Delecta na 3/4 litra mleka
Krem:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki schłodzonego kremu do smarowania czekoladowo orzechowego
Dodatkowo:
- posiekane orzechy laskowe Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W reszcie mleka wymieszaj proszek budyniowy i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilę, nie przerywając mieszania, aż do zgęstnienia. Wystudź budyń.
KROK 2: Suche składniki na muffiny wymieszaj. Mokre połącz i wsyp do nich suche. Mieszaj tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
KROK 3: Papilotki włóż do formy na muffiny. Do każdej papilotki wyłóż po łyżeczce ciasta, łyżeczce budyniu i wypełnij papilotki znowu ciastem do 3/4 wysokości.
KROK 4: Piecz muffiny Ok. 25 minut w 170 stopniach bez termoobiegu.
KROK 5: Mascarpone krótko zmiksuj z kremem czekoladowo orzechowym. Wyłóż krem na wystudzone muffiny i posyp orzechami laskowymi.