fbpx
Kruche ciasto z morelami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche ciasto z morelami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 500 g moreli (przekrojone na pół i pozbawione pestek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Przygotowanie ciasta kruchego. Do dużej miski wsyp zawartość opakowania mieszanki ciasta kruchego Delecta, dodaj jajko oraz pokrojone zimne masło. Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 minuty, a następnie szybko zagnieć ciasto ręcznie, formując kulę.

KROK 2: Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, formując okrąg o grubości około 3-4 mm. Przenieś rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 3: Przygotowanie nadzienia. W misce wymieszaj połówki moreli z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aby morele były równomiernie pokryte.

KROK 4: Układanie nadzienia. Na środku rozwałkowanego ciasta ułóż morele, zostawiając około 5 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zawiń na owoce, formując rustykalną tartę. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 10 minut.

KROK 5: Pieczenie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz tartę przez około 35-40 minut, aż brzegi ciasta będą złociste, a morele miękkie i lekko skarmelizowane. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Kruche ciasto z morelami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+