Kruche crumble z ananasem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1 słoik wiśni w syropie do deserów
  • 4 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie

Znacie osobę, która  nie lubi kruchego ciasta? No właśnie! A co powiecie na nieco inny pomysł na wykorzystanie kruchego ciasta, w sam raz na chłodne jesienne dni?

  1. Przygotowujemy 6 ceramicznych foremek do zapiekania, a piekarnik nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy mieszankę do kruchego ciasta z jajkiem i masłem.
  3. Ciasto dzielimy na 8 części, wyklejamy 6 foremek i wstawiamy wraz z pozostałym ciastem do lodówki na 30 minut.
  4. Po wyjęciu z lodówki wykładamy na ciasto wiśnie w zalewie, a na wierzchu każdej foremki układamy plasterek ananasa.
  5. Pozostałe ciasto przecieramy na tarce z dużymi oczkami i posypujemy brzegi wokół plasterków ananasa.
  6. Foremki z crumble wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, a w połowie czasu pieczenia posypujemy wierzch brązowym cukrem.
  7. Lekko ciepłe crumble ozdabiamy pikiem.

Przyznacie, że nie ma nic lepszego na słodkie rozgrzanie od kruchych crumble z ananasem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy