Składniki
- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 12 małych śliwek węgierek
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła (do bułki tartej)
- 2 łyżki cukru waniliowego Delecta
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie odcedź je i ostudź lekko. Rozgnieć na gładkie puree, dodaj masło, mąkę i jajko. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
KROK 2: Śliwki dokładnie umyj i usuń pestki, starając się nie rozcinać ich na pół. Jeśli śliwki są bardzo kwaśne, możesz do środka każdej z nich wsypać odrobinę cukru waniliowego.
KROK 3: Na oprószonej mąką stolnicy formuj z ciasta małe placki. Na środek każdego połóż śliwkę i zlep brzegi, formując kulkę, upewniając się, że owoc jest dobrze zamknięty w cieście.
KROK 4: Gotowe knedle wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Delikatnie je wyjmij i odstaw na chwilę.
KROK 5: Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i dodaj bułkę tartą, podsmażając ją na złoty kolor. Na koniec dodaj cukier waniliowy i wymieszaj. Przełóż knedle do patelni i obtocz w maślano-waniliowej bułce tartej. Podawaj na ciepło, opcjonalnie posypując cukrem pudrem.