Knedle ze śliwkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 12 małych śliwek węgierek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła (do bułki tartej)
  • 2 łyżki cukru waniliowego Delecta
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie odcedź je i ostudź lekko. Rozgnieć na gładkie puree, dodaj masło, mąkę i jajko. Wyrób ciasto na jednolitą masę.

KROK 2: Śliwki dokładnie umyj i usuń pestki, starając się nie rozcinać ich na pół. Jeśli śliwki są bardzo kwaśne, możesz do środka każdej z nich wsypać odrobinę cukru waniliowego.

KROK 3: Na oprószonej mąką stolnicy formuj z ciasta małe placki. Na środek każdego połóż śliwkę i zlep brzegi, formując kulkę, upewniając się, że owoc jest dobrze zamknięty w cieście.

KROK 4: Gotowe knedle wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Delikatnie je wyjmij i odstaw na chwilę.

KROK 5: Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i dodaj bułkę tartą, podsmażając ją na złoty kolor. Na koniec dodaj cukier waniliowy i wymieszaj. Przełóż knedle do patelni i obtocz w maślano-waniliowej bułce tartej. Podawaj na ciepło, opcjonalnie posypując cukrem pudrem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy