Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Bułeczki słodkie Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 g masła lub margaryny
- 200 g jagód
Glazura:
- żółtko i 1 łyżka mleka
Dekoracja
- cukier puder lub lukier
Przygotowanie
KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.
KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 3: Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat/stolnicę, uformuj z ciasta wałek i podziel go na 8 równych części.
KROK 4: Rozpłaszcz pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek i nałóż 1-1,5 łyżki jagód. Dokładnie zlep brzegi jak w pierogu i uformuj z niego wałek. Odłóż łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz dla reszty ciasta i jagód. Zachowaj odstępy między kolejnymi jagodziankami. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmaruj je żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
KROK 5: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 16-18 minut - do zarumienienia.
KROK 6: Upieczone jagodzianki posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.
Wiktoria
06-07-2023
Ocena:
Super przepis!