Jagodzianki na szybko - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Ciasto:Farsz jagodowy:
  • 300 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie lukier

Przygotowanie

Wakacyjna przygoda nie byłaby przygodą, gdybyśmy w plecaku nie mieli jagodzianek. Przyznajcie sami, taka puchata bułeczka z owocami smakuje wyjątkowo.

  1. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Drożdże wraz z cukrami rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na około 10 minut.
  3. Przekładamy do miski wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite.
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  5. Wyrabiamy ponownie i dzielimy na 12 części.
  6. Składniki nadzienia łączymy ze sobą - opcjonalnie zostawiając parę jagód do dekoracji.
  7. Każdą część rozwałkowujemy, na środek nakładamy nadzienie jagodowe.
  8. Zlepiamy jak pieroga, rolujemy delikatnie w dłoni, tworząc bułeczki.
  9. Gotowe jagodzianki odkładamy na blachę i odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
  10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu).
  11. Jeśli pozostały nam jagody to parę sztuk wbijamy w wierzch każdej bułeczki.
  12. Bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15-18 minut, do lekkiego zrumienienia.
  13. Jagodzianki studzimy i prószymy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
  14. Dekorujemy pikiem.

I jak gotowi na podróż?  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy