fbpx
Autor: delektujemy
Eklery bezowe z kremem pistacjowym i frużeliną malinową - wideo
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Bezy:

  • 175 g białka (z ok. 5 jaj)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Frużelina:

  • 150 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka galaretki malinowej Delecta  

Krem pistacjowy:

Do dekoracji:

  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 1 łyżka kremu pistacjowego

Przygotowanie

KROK 1:  BEZA: Do białek wsyp od razu cały cukier. Włącz na średnie obroty a po kilku minutach zwiększ do 3/4 mocy robota i ubijaj bezę aż będzie, gęsta, lśniąca i bez wyczuwalnych kryształków cukru. Zmniejsz obroty i dodaj sok oraz skrobię i jeszcze chwilę miksuj.

KROK 2: Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką. Wyciśnij bezy na kształt eklerów. Wstaw bezy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, od razu zmniejsz do 120 i po około 2 minutach do 70 stopni. Susz przez ok. 90-120 minut. 

KROK 3: FRUŻELINA: Zamrożone owoce podgrzewaj na małym ogniu z cukrem, aż do zagotowania. Do gotujących się malin wlej skrobię wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody i gotuj chwilę do zgęstnienia. Zdejmij garnek z palnika, wsyp galaretkę, wymieszaj, wystudź i schłodź. 

KROK 4: KREM: Do zimnego mascarpone dodaj zimny krem pistacjowy i zmiksuj. Jeśli krem w czasie miksowania rozrzedzi się, to wsyp Mix do śmietany Delecta i miksuj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

KROK 5: Gotowy krem wyłóż na upieczoną i wystudzoną bezę.  Na środku nałóż niewielką ilość frużeliny i przykryj drugą bezą. Podgrzej łyżkę kremu pistacjowego (tego do dekoracji, a nie przygotowanego z mascarpone) i za pomocą rękawa zrób wzorki na wierzchu bezowych eklerów. Posyp pistacjami i wstaw do lodówki. 

Eklery bezowe z kremem pistacjowym i frużeliną malinową - wideo - Delektujemy.pl

Eklery bezowe z kremem pistacjowym i frużeliną malinową - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+