DIY: Wieniec na drzwi

Do przygotowania wieńca na drzwi potrzebujemy:

  • 2-3 gałązki jodły
  • złotych gałązek z mikołajowej „rózgi”
  • nitki lub sznurka w neutralnym kolorze
  • 12 pierniczków w różnych kształtach
  • suszonych owoców (jabłek, plasterków pomarańczy, głogu)
  • kory cynamonu
  • materiałowej kokardy
  • szpulki czerwonej wstążki (około 1 cm grubości)

Przy okazji pieczenia pierniczków Delecta odkładamy połowę ciasta i wykrawamy 12 ciasteczek w różnych kształtach. Przed upieczeniem na górze pierniczka wycinamy za pomocą plastikowej słomki do napojów dziurkę i wstawiamy pierniczki do piekarnika na 12 minut.

Gałązki formujemy w kształt wieńca za pomocą sznurka lub drucika. Pierniczki, korę cynamonu oraz suszone owoce przewiązujemy wstążeczką i przywiązujemy do wieńca. Na koniec dowiązujemy na dole wieńca kokardę. Wieniec wykańczamy dowiązując symetrycznie, w dwóch miejscach na górze wstążkę do zawieszenia.

Wieniec pięknie prezentuje się na drzwiach wejściowych oraz wewnętrznych. Wszyscy goście zauważą, że panuje już świąteczny nastrój.