DIY: Pieczony wieniec z pierniczków

Aby przygotować wieniec z pierniczków musimy przygotować:

  • opakowanie pierniczków Delecta
  • foremki gwiazdki
  • foremki dużej gwiazdy
  • płytki talerz
  • ołówek
  • blaszkę z wyposażenia piekarnika
  • papier do pieczenia
  • wstążki lub kokardy.

Przygotowywany wieniec będzie w całości upieczony z pierniczków, dlatego w pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wycinamy duże gwiazdki oraz kilka małych, którymi udekorujemy wierzch wieńca.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem okrąg. Na powierzchni okręgu układamy gwiazdki, zachodzące na siebie i lekko przyciskamy, aby gwiazdki się scaliły. Układamy 2-3 warstwy dużych gwiazdek, a wierzch dekorujemy kilkoma mniejszymi pierniczkami.

Wieniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) i pieczemy 15-20 minut czuwając, aby wieniec nie zarumienił się zbyt mocno.

Gotowy wieniec układamy na stole lub przyozdabiamy wstążką.

Pachnąca i piękna dekoracja w formie wieńca sprawdzi się na wigilijnym stole – ciężko będzie się powstrzymać przed jego zjedzeniem! 🙂