DIY: No bez jaj! :-) Czyli czym zastąpić jajka w kuchni

Eksperymenty, nietolerancje, przekonania, zdrowie – są różne powody, dla których szukamy zamienników w kuchni. Nie ma składników niezastąpionych!
Dziś spróbujemy pieczenia bez jajek. W kolejce czeka kilkoro zastępców!

  1. Banan – najlepiej dojrzały. Połowa banana odpowiada jednemu jajku. Banan zmieni również smak potrawy, dlatego jest to opcja dla tych, którzy lubią w kuchni nowości.
  2. Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana – wystarczą dwie łyżeczki, aby zastąpić jedno jajko! Dobra konsystencja, bez zmiany smaku.
  3. Jogurt – pół kubeczka jogurtu o dowolnym smaku i możemy zapomnieć o jajku. Możemy mieszać smaki i modyfikować swoje wypieki wedle własnego smaku.
  4. Awokado – dobre tłuszcze zawsze na straży! Bardzo dojrzałe awokado zastąpi każde jajko! A dodatkowo dostarczy organizmowi wartości odżywczych.
  5. Dynia – w jesiennym sezonie warto z niej korzystać. Pół szklanki puree z dyni to odpowiednik jednego jajka. A kto nie lubi jesiennych smaków?
  6. Marchewka – starta, potrafi zdziałać cuda! Mało kto wie, że pół szklanki startej marchewki to równowartość jednego jajka. A ile witamin!
  7. Siemię lniane – chyba wszyscy wiemy, jak zachowuje się po połączeniu z wodą! Wystarczy namoczyć 1,5 łyżeczki w 3 łyżkach wody i jajko nie będzie nam już potrzebne.

Która z opcji wydaje się najbardziej kusząca? I czy ktoś jeszcze uważa, że jajka są niezastąpione?