DIY: Jak sprawić, aby beza zawsze wyszła?

Praktyka czyni mistrza, jednak aby zwiększyć szanse na to, że beza będzie idealnie wystarczy trzymać się czterech zasad:

  1. temperatura białek – przygotowując bezę staramy się wyjąć białka z lodówki na 15 minut przed ubijaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową
  2. właściwe ubicie piany – przy ubijaniu piany najważniejsze są dwie rzeczy: właściwe oddzielenie białek od żółtek oraz tempo ubijania. Zaczynamy od ubijania na niskich obrotach, aby stopniowo, po 1-2 min zwiększać tempo i ubijać na najwyższych
  3. dodatki zapewniające puszystość – aby piana była idealna, oprócz cukru, dodajemy także szczyptę proszku do pieczenia lub łyżeczkę mąki ziemniaczanej, a także ocet jabłkowy
  4. temperatura pieczenia – bezę pieczemy zawsze w dwóch temperaturach – najpierw w wysokiej, około 180⁰C , przez kilka minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120-140⁰C  i dopiekamy w niej do końca. Kiedy beza się upiecze wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy go, bo beza opadnie. Pozwalamy się jej dobrze wysuszyć podczas kiedy piekarnik się wychładza.

Jeśli nadal czujecie, że beza od podstaw to coś trudnego, polecamy wypróbowanie mieszanki do domowego wypieku ciasta beza Delecta
.