Składniki
Warstwa prosecco:
- 500 ml prosecco bezalkoholowego
- łyżka cukru
- 10 g żelatyny Delecta
Warstwa Panna Cotta waniliowa:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- aromat waniliowy premium Delecta
- 10 g żelatyny Delecta
- łyżka cukru
Galaretka Aperol bez alkoholu:
- galaretka pomarańczowa Delecta
- łyżeczka galaretki malinowej Delecta
- 300 ml wrzątku
- skórka z jednej pomarańczy (pomarańczowa część i biała błona)
Krem:
- 100 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżeczka cukru pudru
- plastry pomarańczy
Przygotowanie
KROK 1: Żelatynę zalać ok. 40 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Prosecco podgrzać z cukrem i do gorącego dodać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzone prosecco przelać do pucharków i wstawić do lodówki aż stężeje.
KROK 2: Powtórzyć czynność z przygotowaniem żelatyny. Śmietankę, mleko i cukier podgrzać, ale nie gotować. Dodać żelatynę i aromat - mieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Wylać na stężałą galaretkę prosecco - wstawić do lodówki.
KROK 3: Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wyparzoną skórkę z pomarańczy dodać do gorącej galaretki, przykryć i odstawić na ok. godzinę aż skóra odda gorycz i galaretka będzie smakiem przypominać Aperol. Wystudzoną wylać na stężały deser.
KROK 4: Składniki na krem zmiksować i zrobić rozetki na deserach. Udekorować plastrami pomarańczy.
KROK 5: Deser można przygotować na biszkopcie w formie ciasta. Powyższe składniki będą odpowiednie na średnice 18 cm.