fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Deserki Aperol Spritz - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deserki Aperol Spritz
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3

Składniki

Warstwa prosecco:

Warstwa Panna Cotta waniliowa:

Galaretka Aperol bez alkoholu:

Krem:

  • 100 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • plastry pomarańczy

Przygotowanie

KROK 1:  Żelatynę zalać ok. 40 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Prosecco podgrzać z cukrem i do gorącego dodać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzone prosecco przelać do pucharków i wstawić do lodówki aż stężeje. 
 
KROK 2: Powtórzyć czynność z przygotowaniem  żelatyny. Śmietankę, mleko i cukier podgrzać, ale nie gotować. Dodać żelatynę i aromat - mieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Wylać na stężałą galaretkę prosecco - wstawić do lodówki. 
 
KROK 3: Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wyparzoną skórkę z pomarańczy dodać do gorącej galaretki, przykryć i odstawić na ok. godzinę aż skóra odda gorycz i galaretka będzie smakiem przypominać Aperol. Wystudzoną wylać na stężały deser. 
 
KROK 4: Składniki na krem zmiksować i zrobić rozetki na deserach. Udekorować plastrami pomarańczy. 
 
KROK 5: Deser można przygotować na biszkopcie w formie ciasta. Powyższe składniki będą odpowiednie na średnice 18 cm.

Deserki Aperol Spritz

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+