Czekoladowiec z renklodami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 8-10 dojrzałych renklod
Dekoracja:

Przygotowanie

Renklody to pierwszy z gatunków, który zapowiada sezon na śliwki. Zanim w Waszych kuchniach zagoszczą fioletowe owoce, które posłużą do przygotowania aromatycznych powideł, wykorzystajcie sezon na żółte śliwy i przygotujcie drożdżowy czekoladowiec z renklodami.

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mleko podgrzewamy z margaryną aż do całkowitego roztopienia i studzimy do temperatury około 40°C.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta łączymy z ciepłym rozczynem miksując około 5 minut.
  4. Gotową masę odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki i układamy na dnie formy do pieczenia.
  6. Wykładamy przygotowane, lekko wyrośnięte ciasto i wstawiamy całość do piekarnika na 45 minut.
  7. Upieczone ciasto wykładamy na paterze odwracając do góry dnem.
  8. Dekorujemy płatkami migdałów i polewą z białej czekolady.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Z takim ciastem na talerzu nie sposób się nie uśmiechnąć.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy