Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 8-10 dojrzałych renklod
- 1 opakowanie czekolady białej karmelowej Delecta
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Renklody to pierwszy z gatunków, który zapowiada sezon na śliwki. Zanim w Waszych kuchniach zagoszczą fioletowe owoce, które posłużą do przygotowania aromatycznych powideł, wykorzystajcie sezon na żółte śliwy i przygotujcie drożdżowy czekoladowiec z renklodami.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Mleko podgrzewamy z margaryną aż do całkowitego roztopienia i studzimy do temperatury około 40°C.
- Mieszankę do wypieku ciasta łączymy z ciepłym rozczynem miksując około 5 minut.
- Gotową masę odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki i układamy na dnie formy do pieczenia.
- Wykładamy przygotowane, lekko wyrośnięte ciasto i wstawiamy całość do piekarnika na 45 minut.
- Upieczone ciasto wykładamy na paterze odwracając do góry dnem.
- Dekorujemy płatkami migdałów i polewą z białej czekolady.
- Ozdabiamy pikiem.
Z takim ciastem na talerzu nie sposób się nie uśmiechnąć.