Ciasto serce z ciasta francuskiego - wideo
Składniki
Na ciasto:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 60 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
- Kilka kropel aromatu rumowego Delecta
- 1 opakowanie Kropelki czekolada deserowa Delecta
Dekoracja:
- cukier puder
- liofilizowane maliny
Przygotowanie
KROK 1: Kropelki czekoladowe wsyp do miseczki. Śmietankę zagotuj i zalej nią kropelki. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści, następnie wymieszaj na jednolity krem. Dodaj kilka kropel aromatu rumowego i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 20 minut, aby krem czekoladowy zgęstniał.
KROK 2: Pierwsze ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego kształt serca. Możesz wykorzystać szablon wycięty z kawałka papieru do pieczenia. Wycięte serce ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj kremem czekoladowym. Z drugiego ciasta francuskiego też wytnij serce i przykryj nim ciasto z czekoladą.
KROK 3: Zaczynając od środka, ponacinaj ciasto robiąc niezbyt szerokie paski. Każdy pasek skręć w tę samą stronę trzy lub czterokrotnie.
KROK 4: Ciasto wstaw do piekarnika na środkowa półkę i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Upieczone serce udekoruj cukrem pudrem i liofilizowanymi malinami.