fbpx
Autor: delektujemy
Ciasto kokosowe bounty - wideo
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 200 ml kefiru
  • 180 g mąki tortowej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 3 łyżki kakao

Krem kokosowy:

Krem czekoladowy:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g mascarpone
  • 350 g śmietanki 30%

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Mokre składniki połącz z cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i kakao - wymieszaj. Masę przełóż na formę wyłożona papierem do pieczenia j wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut 180 stopni. 
 
KROK 2: Przygotuj krem kokosowy.  750 ml budyniu zagotuj z cukrem i wiórkami. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego się mleka. Gotuj do zgęstnienia. Zdejmij budyń z palnika i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszaj do rozpuszczenia. Budyń wylej na wystudzone ciasto. Na budyń wyłóż herbatniki - całość wystudź. 
 
KROK 3: Przygotuj krem czekoladowy. Rozpuść czekoladę z 100 g śmietanki w kąpieli wodnej - lekko wystudź. Mascarpone zmiksuj z resztą śmietanki na sztywno. Dodaj wystudzoną czekoladę - zmiksuj. Wyłóż krem na herbatniki i wstaw ciasto do lodówki. 
 
KROK 4: Przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Posyp wierzch wiórkami. 
Ciasto kokosowe bounty - wideo - Delektujemy.pl

Ciasto kokosowe bounty - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+