Ciasto kokosowe bounty - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
24
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 125 ml oleju
- 200 ml kefiru
- 180 g mąki tortowej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 3 łyżki kakao
Krem kokosowy:
- 1 l mleka 3,2%
- 5 - 6 łyżeczka cukru
- budyń waniliowy Delecta xxl
- 150 g wiórków kokosowych Bakalland
- 150 g zimnego masła
Krem czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g mascarpone
- 350 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
- opakowanie kakaowych herbatników
- 150 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Mokre składniki połącz z cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i kakao - wymieszaj. Masę przełóż na formę wyłożona papierem do pieczenia j wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut 180 stopni.
KROK 2: Przygotuj krem kokosowy. 750 ml budyniu zagotuj z cukrem i wiórkami. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego się mleka. Gotuj do zgęstnienia. Zdejmij budyń z palnika i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszaj do rozpuszczenia. Budyń wylej na wystudzone ciasto. Na budyń wyłóż herbatniki - całość wystudź.
KROK 3: Przygotuj krem czekoladowy. Rozpuść czekoladę z 100 g śmietanki w kąpieli wodnej - lekko wystudź. Mascarpone zmiksuj z resztą śmietanki na sztywno. Dodaj wystudzoną czekoladę - zmiksuj. Wyłóż krem na herbatniki i wstaw ciasto do lodówki.
KROK 4: Przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Posyp wierzch wiórkami.