Składniki
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 8 pełnych łyżek mąki
Galaretka wiśniowa:
- słoik wiśni drylowanych w zalewie
- 500 ml gorącej wody
- 2 galaretki wiśniowe Delecta
- wiśnie z zalewy
Krem straciatella:
- 750 g mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- 150 g posiekanej deserowej czekolady
- 3-4 łyżki cukru pudru ( wg. uznania)
Dodatkowo:
- 9 ciastek biszkoptowych z galaretką w polewie
- 2 galaretki wiśniowe Delecta
- 750 ml gorącej wody
Przygotowanie
Składniki i sposób przygotowania na formę: 28x 28 cm
KROK 1: Całe jajka ubij z cukrem na gęsty krem. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj stopniowo mąkę. Możesz też jajka połączyć z mąką ręcznie za pomocą rózgi kuchennej. Masę biszkoptową przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz ok. 35 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (do suchego patyczka).
KROK 2: Wiśnie odsącz na sicie, włóż owoce do lodówki lub zamrażarki (przyspieszy to tężenie galaretki). Zagotuj 250 ml zalewy i 500 ml wody. Zdejmij garnek z palnika i rozpuść w gorącej zalewie galaretki, wystudź. Wiśnie dodaj do galaretki.
KROK 3: Biszkopt przekrój, włóż do rantu / formy. Wylej na biszkopt tężejącą (ważne!) galaretkę i wstaw do lodówki.
KROK 4: W gorącej wodzie rozpuść galaretki, wystudź.
KROK 5: Mascarpone, śmietankę i cukier ubij na sztywno . Połącz z czekoladą. Połowę kremu wyłóż na galaretkę wiśniową, na krem nałóż biszkopt, a następnie resztę kremu, wyrównaj. Ciasto jest dosyć wysokie dlatego za pomocą foli fantowej lub kartoników zabezpiecz brzegi, by można było jeszcze wylać galaretkę.
KROK 6: Na kremie ułóż biszkoptowe ciastka z galaretką (czekoladą do góry). Na górę wylej tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki.