Ciastka Klawisze - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
  • kilka kropel aromatu cytrynowego Delecta  
  • 2 łyżki cukru pudru

Na lukier:

Do przełożenia:

  • 250 g marmolady z dziką różą

Przygotowanie

KROK 1: Mąkę, żółtka, masło, margarynę, cukier puder oraz aromaty cytrynowy umieść w misie robota kuchennego, następnie posiekaj nożem w kształcie litery S do uzyskania kruszonki.

KROK 2: Ciasto przełóż na stolnicę i szybko zagnieć. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm starając uzyskać się kształt prostokąta. Przy pomocy radełka wytnij z ciasta prostokątne ciasteczka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałości ciasta możesz zagnieść ponownie i wyciąć kolejne ciasteczka.

KROK 3: Ciasteczka piecz 15 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciastka ostudź na kratce.

KROK 4: Lukier przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie posmaruj nim połowę ciastek i pozostaw, aby lukier zastygł. Drugą partię ciastek bez lukru posmaruj marmoladą i przykryj ciasteczkami z lukrem. 

Ciastka Klawisze - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy