Składniki
Na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 g margaryny
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
- kilka kropel aromatu cytrynowego Delecta
- 2 łyżki cukru pudru
Na lukier:
- 1 opakowanie lukru białego Delecta
- 2 łyżki gorącej wody
Do przełożenia:
- 250 g marmolady z dziką różą
Przygotowanie
KROK 1: Mąkę, żółtka, masło, margarynę, cukier puder oraz aromaty cytrynowy umieść w misie robota kuchennego, następnie posiekaj nożem w kształcie litery S do uzyskania kruszonki.
KROK 2: Ciasto przełóż na stolnicę i szybko zagnieć. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm starając uzyskać się kształt prostokąta. Przy pomocy radełka wytnij z ciasta prostokątne ciasteczka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałości ciasta możesz zagnieść ponownie i wyciąć kolejne ciasteczka.
KROK 3: Ciasteczka piecz 15 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciastka ostudź na kratce.
KROK 4: Lukier przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie posmaruj nim połowę ciastek i pozostaw, aby lukier zastygł. Drugą partię ciastek bez lukru posmaruj marmoladą i przykryj ciasteczkami z lukrem.