Ciasteczkowe lizaki z bakaliami z bloga
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasteczek zbozowych Delecta
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca Bakalland
  • 2 łyżki posiekanych płatków migdałów Bakalland
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 50 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)

Przygotowanie

Do misy miksera przesypuję zawartość opakowania z ciastem, posiekane masło oraz 3 łyżki wody. Szybko zagniatam ciasto (można to zrobić również ręcznie, ważne, aby zagnieść je szybko, tylko do połączenia składników). Dodaję wiórki kokosowe, posiekane orzechy nerkowca i płatki migdałów. Ponowie szybko mieszam. Z ciasta formuję kuleczki, nadziewam na patyczki do lizaków i delikatnie spłaszczam dłonią. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładam do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół) i piekę ok. 20-25 minut do czasu, aż ładnie się zarumienią. Studzę na blasze i w tym czasie przygotowuję polewę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wykorzystuję w tym celu zwykły garnek do gotowania na parze. Czekoladę umieszczam w metalowej miseczce nad wrzącą wodą i czekam, aż się rozpuści, dzięki parze wodnej. Na koniec dodaję olej rzepakowy i delikatnie mieszam, aby polewa była błyszcząca. Tak przygotowaną polewą dekoruję przestudzone ciasteczkowe lizaki. Część z nich obtaczam dodatkowo w wiórkach kokosowych, do części dodaję płatki migdałowe lub orzechy. Pakuję do puszki/pojemnika i rozkoszuję się pysznym śniadaniem w pracy.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy