Ciasteczka orzechowe z malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Maliny i czekolada to wyjątkowo dobrana para, zwłaszcza w ciasteczkach.

  1. Prostokątną formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, posiekaną garść orzechów i tłuszcz.
  3. Miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Następnie ciasto wyrabiamy, aż powstanie zwarta kula.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 cm i wycinamy prostokąty.
  6. Układamy je na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na 15-20 minut.
  7. Polewę czekoladową roztapiamy w miseczce z gorącą wodą i polewamy wystudzone ciastka.
  8. Na wierzchu układamy świeże maliny i czekamy, aż polewa stężeje.
  9. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Szybkie i smaczne ciasteczka to dobre rozwiązanie, gdy spodziewamy się gości. Na pewno im zasmakują!    

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy