Ciasteczka orzechowe z malinami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- garść posiekanych orzechów laskowych; migdałów Bakalland
- 1 pudełko świeżych malin
- 1 opakowanie polewy o smaku ciemnej czekoladowym Delecta
Przygotowanie
Maliny i czekolada to wyjątkowo dobrana para, zwłaszcza w ciasteczkach.
- Prostokątną formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, posiekaną garść orzechów i tłuszcz.
- Miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Następnie ciasto wyrabiamy, aż powstanie zwarta kula.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 cm i wycinamy prostokąty.
- Układamy je na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na 15-20 minut.
- Polewę czekoladową roztapiamy w miseczce z gorącą wodą i polewamy wystudzone ciastka.
- Na wierzchu układamy świeże maliny i czekamy, aż polewa stężeje.
- Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.
Szybkie i smaczne ciasteczka to dobre rozwiązanie, gdy spodziewamy się gości. Na pewno im zasmakują!