fbpx
Ciasteczka cytrynowe z miechunką z bloga "domowe-wypieki.pl" - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasteczka cytrynowe z miechunką z bloga "domowe-wypieki.pl"
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 110 g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • 1 kisiel cytrynowy Delecta
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 60 g miechunki peruwiańskiej Złote Owoce Bakalland
  • pół szklanki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie

U Justyny i Doroty z bloga domowe-wypieki.com podpatrzyłam przepis na cytrynowe ciasteczka z suszoną miechunką. Nie miałam okazji wykorzystać jej w wersji świeżej, więc wszystko przede mną, jeśli chodzi o poznanie jej smaku. Wypróbuję jednak najpierw przepis rekomendowany przez dziewczyny. Przygotowały go tak: rozpuszczamy je w małym garnuszku na niskim ogniu, a następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec partiami cukier (łyżka po łyżce), a na końcu żółtka. Mąkę mieszamy z kisielem cytrynowym, solą, posiekane w drobną kostkę złote owoce miechunki i proszkiem do pieczenia. Proszek wsypujemy do powstałej masy i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki krem. Masę schładzamy przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, nabieramy łyżeczką do herbaty, formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczamy je mocno w cukrze pudrze i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasteczka pieczemy około 12 minut w temperaturze 165ºC - podczas pieczenia lekko się spłaszczą i popękają. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce. Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować.

Ciasteczka cytrynowe z miechunką z bloga "domowe-wypieki.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+