Chleb na sodzie lub proszku do pieczenia

Potrzebny chleb? Brakuje drożdży? Nie szkodzi! Polecamy zrobić chleb na sodzie lub proszku do pieczenia.

Przygotowujemy:

  • 450 g mąki pszennej
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka pieprzu lub słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do wysmarowania blachy keksowej
  • opcjonalnie płatki owsiane do posypania chleba lub kminek
  1. Mąkę przesypujemy do miski i mieszamy razem z solą, pieprzem, papryką i sodą lub proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto może być dość kleiste.
  2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
  3. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy do niego blachę. Piekarnik musi być rozgrzany do 200°C.
  4. Pieczemy przez 45 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy chleb, żeby ostygł.

Smacznego 🙂