1h 10min 15 porcji Średni
Brownie czekoladowo-miętowe

Brownie czekoladowo-miętowe

Składniki

Ciasto:

Masa czekoladowa:

Masa serowa:

  • 300 g twarogu
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • ½ łyżeczki kropli miętowych
  • świeża mięta do dekoracji

Jak przygotować brownie czekoladowo-miętowe?

Czekoladowe ciasto przełamane miętową nutą to sposób na urozmaicenie tradycyjnych przepisów. Tego brownie trzeba spróbować!

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. Rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do wystudzenia.
  3. Miksujemy masę do domowego wypieku ciasta z jajami i olejem.
  4. Przelewamy masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm.
  5. Miksujemy na gładką masę składniki na masę serową.
  6. Przelewamy masę do formy z brownie i lekko łączymy, robiąc na nich patyczkiem esy-floresy.
  7. Pieczemy przez 20-25 minut do „suchego patyczka”.
  8. Mieszamy łyżką sypką masę czekoladową z jajem i wystudzoną margaryną.
  9. Wykładamy masę czekoladową na ciasto pod koniec pieczenia i podpiekamy przez 10 minut.
  10. Gotowe ciasto studzimy i dekorujemy świeżą miętą.
  11. Wbijamy pik pasujący do okazji. Smacznego!

To ciasto, które pasuje bez względu na okazje. Zachwyci każdego, kto kocha czekoladę!

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: