
Blok czekoladowy z suszonymi owocami
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Masa:- 80 g masła
 - 150 g mleka w proszku
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1/3 szklanki wody
 - 1/2 opakowania suszonych owoców Bakalland
 - 8 podłużnych biszkoptów
 - 2 łyżki kakao
 
- 3 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
 
Przygotowanie
Prościej nie można! Szybki przepis na blok czekoladowy z użyciem pysznych suszonych owoców to sposób na nagły apetyt na coś słodkiego!
- Masło i cukier rozpuszczamy wraz z wodą w rondelku, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
 - Mleko w proszku mieszamy z kakao, dodajemy do nich przestudzony tłuszcz i energicznie mieszamy łyżką.
 - Kiedy masa będzie gładka i nieco luźniejsza niż kruche ciasto dodajemy pokruszone wcześniej biszkopty i suszone owoce.
 - Ciasto zagniatamy dłonią do momentu, aż składniki dobrze się wymieszają.
 - Gotową masę przekładamy do keksówki posmarowanej oliwą i obsypanej kokosem.
 - Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
 - Po schłodzeniu deser kroimy nożem i podajemy udekorowany ulubionym pikiem.
 
Suszonych owoców mamy do wyboru do koloru. Spróbujcie dodać je do tradycyjnego bloku. Deserom dodadzą jeszcze więcej smaku!
