fbpx
Autor: delektujemy
Bezy z kremem kajmakowym i orzechami - wideo
Udostępnij:

Składniki

Bezy:

  • 210 g białek ( białko z ok. 6 jaj)
  • 300 g drobnego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krem:

Przygotowanie

KROK 1: Cały cukier wsypać do białek i ubijać na sztywną gęstą bezę. Zmniejszyć obroty i dodać skrobię i sok - chwilę jeszcze miksować. Za pomocą rękawa uformować bezy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, od razu zmniejszyć do 120 i po ok. 2 minutach zmniejszyć do 70-80 stopni. Suszyć bezy 2-2,5 h.

KROK 2: 2 jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem i uprażyć na łyżeczce masła przez kilka minut - wystudzić. Kajmak wymieszać z solą. Jedno jabłko pokroić w ćwiartki a następnie w plastry - oprószyć cynamonem.

KROK 3: Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować na sztywno. Na spod bezy wyłożyć krem, potem kajmak, łyżeczkę jabłek oraz krem. Bezy posypać posiekanymi orzechami i udekorować kajmakiem oraz plastrami jabłek.

Bezy z kremem kajmakowym i orzechami - wideo - Delektujemy.pl

Bezy z kremem kajmakowym i orzechami - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+