Składniki
Bezy:
- 210 g białek ( białko z ok. 6 jaj)
- 300 g drobnego cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 36 %
- 2 łyżeczki cukru pudru ( wg. uznania)
- 2 łyżki kajmaku orzechowego Delecta
- szczypta soli
- 3 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- 30 g orzechów włoskich Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Cały cukier wsypać do białek i ubijać na sztywną gęstą bezę. Zmniejszyć obroty i dodać skrobię i sok - chwilę jeszcze miksować. Za pomocą rękawa uformować bezy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, od razu zmniejszyć do 120 i po ok. 2 minutach zmniejszyć do 70-80 stopni. Suszyć bezy 2-2,5 h.
KROK 2: 2 jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem i uprażyć na łyżeczce masła przez kilka minut - wystudzić. Kajmak wymieszać z solą. Jedno jabłko pokroić w ćwiartki a następnie w plastry - oprószyć cynamonem.
KROK 3: Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować na sztywno. Na spod bezy wyłożyć krem, potem kajmak, łyżeczkę jabłek oraz krem. Bezy posypać posiekanymi orzechami i udekorować kajmakiem oraz plastrami jabłek.