Składniki
Beza:
- 175 g białka (białko z ok. 5 jajek)
- 250 g cukru
- płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Frużelina:
- 200 g mrożonych malin
- 2-3 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka skrobi
- łyżka galaretki malinowej Delecta
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
Dekoracja:
- maliny
- beziki
- listki mięty
- grys malin liofilizowanych
Przygotowanie
KROK 1: Cukier wsypać do białek i ubijać na sztywno przez Ok. 10 minut. Cukier musi się całkowicie rozpuścić a beza powinna być gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać skrobie i sok - połączyć.
KROK 2: Bezę wyłożyć na papier do pieczenia na kształt 2 jajek. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 150 stopki, od razu zmniejszyć do 120 i po Ok. 2 minutach do 70. Suszyć bezę przez Ok. 120 minut.
KROK 3: Maliny wsypać do garnka, dodać cukier o doprowadzić do wrzenia. Powinny puścić sok. Skrobie wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do gotujących się malin. Najpierw wlać połowę skrobi i jeśli będzie potrzeba to wlać resztę - gotować jeszcze chwile . Frużelina powinna mieć konsystencje żelu. Zdjąć garnek z palnika i wsypać galaretkę - podbije smak malin. Wymieszać o odstawić do wystudzenia a następnie schłodzić.
KROK 4: Przygotować krem. Mascarpone ubić na sztywno ze śmietanką i cukrem. Połowę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego a do drugiej części dodać łyżkę frużeliny - delikatnie połączyć.
KROK 5: Na pierwszy blat bezowy wyłożyć krem malinowy i frużelinę. Przykryć drugim blatem, wyłożyć krem i udekorować.