Bakaliowe praliny w orzechach - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Praliny:
  • 50 g daktyli Bakalland
  • 50 g suszonych śliwek Bakalland
  • 80 g płatków owsianych
  • 50 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
  • 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland

Przygotowanie

Pralinki wykonane samodzielnie to najlepszy prezent na urodziny czy inną ważną okazję. Polecamy prosty przepis, dzięki któremu wyjdą przepyszne.

  1. Zaczynamy od przygotowania garnka z sitkiem do gotowania na parze.
  2. Na sitku układamy śliwki i daktyle, a następnie gotujemy je przez około 10 minut.
  3. Płatki zalewamy wodą, czekamy około 10 minut, aż wchłoną płyn, a w razie potrzeby chwilę gotujemy do odparowania wody.
  4. Do ciepłych płatków dodajemy kostki czekolady i mieszamy, aż się rozpuści.
  5. Następnie dodajemy ugotowane daktyle i śliwki.
  6. Owoce z płatkami blendujemy blenderem na gładką masę, a następnie dostawiamy ją do wystudzenia.
  7. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w drobno posiekanych orzechach i kokosie.
  8. Gotowe praliny odstawiamy do stężenia w lodówce na 1 godzinę.
  9. Dekorujemy poukładane pralinki pikiem.

Opakowane w eleganckie pudełeczko na pewno sprawią przyjemność bliskim, ale z powodzeniem można je przygotować także do poobiedniej kawy.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy