Bakaliowe praliny w orzechach
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Praliny:- 50 g daktyli Bakalland
- 50 g suszonych śliwek Bakalland
- 80 g płatków owsianych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
- 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Pralinki wykonane samodzielnie to najlepszy prezent na urodziny czy inną ważną okazję. Polecamy prosty przepis, dzięki któremu wyjdą przepyszne.
- Zaczynamy od przygotowania garnka z sitkiem do gotowania na parze.
- Na sitku układamy śliwki i daktyle, a następnie gotujemy je przez około 10 minut.
- Płatki zalewamy wodą, czekamy około 10 minut, aż wchłoną płyn, a w razie potrzeby chwilę gotujemy do odparowania wody.
- Do ciepłych płatków dodajemy kostki czekolady i mieszamy, aż się rozpuści.
- Następnie dodajemy ugotowane daktyle i śliwki.
- Owoce z płatkami blendujemy blenderem na gładką masę, a następnie dostawiamy ją do wystudzenia.
- Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w drobno posiekanych orzechach i kokosie.
- Gotowe praliny odstawiamy do stężenia w lodówce na 1 godzinę.
- Dekorujemy poukładane pralinki pikiem.
Opakowane w eleganckie pudełeczko na pewno sprawią przyjemność bliskim, ale z powodzeniem można je przygotować także do poobiedniej kawy.