Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 12 łyżeczek marmolady różanej
- 4 twarde jabłka z czerwoną skórką
Przygotowanie
Babeczki z dziką różą udekorowane jabłkowymi różyczkami są łatwiejsze niż myślicie!
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Jabłka obieramy bardzo cienko, aby skórka była jak najdłuższa.
- Wstawiamy skórki na 10 minut do mikrofali, aby je zmiękczyć.
- Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i mleko, wsypujemy zawartość torebki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
- Do papilotek nakładamy po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę marmolady i ponownie 1 łyżkę ciasta, do 3/4 wysokości.
- Skórkę jabłkową układamy w formie róży (zawijając od środka na zewnątrz) i delikatnie zanurzamy w cieście.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną.
- Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
- Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- W babeczki wbijamy pik.
Babeczki nie tylko wyglądają wspaniale, ale też świetnie smakują. To rewelacyjny i szybki przepis, gdy spodziewamy się gości.