fbpx
Całuśne ciasteczka cytrynowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Całuśne ciasteczka cytrynowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie kremu karpatka Delecta
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Przygotowanie

Całuśne ciasteczka cytrynowe - kruchy spód z chrupiącym makiem, przełamany słodko-kwaśnym, orzeźwiającym kremem to idealna kombinacja na prosty i szybki wypiek dla gości. I dla domowników :)

  1. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200°C (bez termoobiegu).
  3. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, margarynę i mak, a następnie miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  4. Wyrabiamy do połączenia składników w zwartą kulę.
  5. Ciasto wałkujemy na około 1 cm i wycinamy kieliszkiem lub małą foremką okręgi i układamy je na papierze do pieczenia.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
  7. W jednej szklance mleka rozprowadzamy zawartość torebki z kremem, a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dolewamy sok z cytryny, dosypujemy skórkę, a następnie w płynie rozprowadzamy krem. Całość mieszamy do roztarcia grudek.
  8. Gotowy krem studzimy, miksujemy z masłem aż będzie kremowy.
  9. Spód ciasteczka smarujemy jedną łyżeczką kremu, a następnie przykrywamy drugim.
  10. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
  11. Ciasteczka dekorujemy pikiem.

Ciasteczka to świetny, orzeźwiający wypiek na lato. Warto spróbować!

Całuśne ciasteczka cytrynowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+