fbpx
Babeczki dyniowe mocno orzechowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki dyniowe mocno orzechowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 200 g puree z dyni
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru (można użyć brązowego dla głębszego smaku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • dodatkowo całe orzechy do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól.

KROK 3: W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając mieszania, dodaj olej i puree z dyni. Mieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 4: Do mokrych składników dodaj suche, mieszając delikatnie, aż do połączenia się składników, ale nie mieszaj zbyt długo, aby babeczki były puszyste.

KROK 5: Napełnij przygotowane foremki ciastem do około 3/4 ich wysokości. Na wierzchu każdej babeczki umieść cały orzech. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babeczki na kratce.

Babeczki dyniowe mocno orzechowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+