Babeczki dyniowe mocno orzechowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki dyniowe mocno orzechowe
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 200 g puree z dyni
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru (można użyć brązowego dla głębszego smaku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • dodatkowo całe orzechy do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól.

KROK 3: W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając mieszania, dodaj olej i puree z dyni. Mieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 4: Do mokrych składników dodaj suche, mieszając delikatnie, aż do połączenia się składników, ale nie mieszaj zbyt długo, aby babeczki były puszyste.

KROK 5: Napełnij przygotowane foremki ciastem do około 3/4 ich wysokości. Na wierzchu każdej babeczki umieść cały orzech. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babeczki na kratce.

Babeczki dyniowe mocno orzechowe

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+