fbpx
Biszkoptowy arbuzowiec - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkoptowy arbuzowiec
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 120

Składniki

Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie

Sądziliście, że wodnisty arbuz nie nadaje się do zrobienia ciasta? Pozwólcie, że wyprowadzimy Was z błędu...

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
  4. Dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
  6. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut, do suchego patyczka.
  7. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
  8. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.
  9. Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
  10. Makowy biszkopt pieczemy przez około 15 minut.
  11. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu.
  12. Smarujemy nią ciemny, wystudzony biszkopt.
  13. Miąższ arbuza kroimy w kawałeczki i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  14. Dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  15. Masę wylewamy na śmietankę.
  16. Drugi biszkopt układamy bezpośrednio na masie arbuzowej i smarujemy drugą porcją masy śmietankowej.
  17. Na niej układamy truskawki.
  18. Gotujemy jedną szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier.
  19. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła.
  20. Przygotowaną, wystudzoną masą zalewamy wierzch ciasta.
  21. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
  22. Dekorujemy pikiem.

Przyznacie, że takie egzotyczne połączenie potrafi zasmakować.

Biszkoptowy arbuzowiec

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+