fbpx
Agrestowe Chrup Couture - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Agrestowe Chrup Couture
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 80 g preparowanego ryżu
  • 2 łyżki masła
Nadzienie:
  • 400 g jogurtu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wrzątku
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny Delecta
Dekoracje:
  • 500 g agrestu lub innych owoców
  • 50 g cukru

Przygotowanie

Lekkie, jogurtowe ciasto na czekoladowym spodzie to dobry deser na lato. Agrest lub inne owoce sezonowe zapewniają orzeźwienie!

  1. Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.
  2. Dodajemy preparowany ryż i delikatnie mieszamy.
  3. Przekładamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po tym czasie rozpuszczamy cukier trzcinowy w dwóch łyżkach wrzątku.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru.
  7. Mieszamy delikatnie jogurt z cukrem i żelatyną.
  8. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i przekładamy na czekoladowy spód.
  9. Dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, tak by masa jogurtowa dobrze stężała.
  10. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy.
  11. Na patelni kamrelizujemy cukier. Gdy karmel będzie gotowy, za pomocą widelca wlewamy go na papier do pieczenia, tworząc cienkie nitki.
  12. Czekamy aż karmel ostygnie i dekorujemy ciasto.
  13. W gotowy wypiek wbijamy ulubione piki.

Karmelowa dekoracja pięknie się prezentuje i dodaje ciastu eleganckiego wyglądu. Sprawdzi się ono na każdą okazję!

Agrestowe Chrup Couture

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+