fbpx
Autor: delektujemy
Ciasto ambasador tradycyjny - wideo
Udostępnij:

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek mąki tortowej

Krem czekoladowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • budyń waniliowy Delecta
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g pokrojonej w kostkę mlecznej czekolady
  • 30 g pokrojonych rodzynek
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao

Krem z brzoskwiniami:

Polewa:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki drobni posiekanych orzechów
  • 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek
  • 150 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

KROK 1: Jajka zmiksuj z cukrem na jasny krem. Zmniejsz obroty miksera i dodaj w kilku partiach mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszaj. Masę biszkoptową przełóż do formy i piecz Ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekrój. 
 
KROK 2: Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Odłóż na sitko. 
 
KROK 3: Ugotuj budyń. Zagotuj 500 ml mleka z z cukrem. W osobnym naczyniu rozpuść proszek budyniowy w 250 ml mleka i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilę i przelej budyń do naczynia - przykryj w kontakcie i odstaw do wystudzenia. 
 
KROK 4: Przygotuj krem waniliowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. 250 ml śmietanki podgrzej z cukrami. Zdejmij z palnika i dodaj czekoladę oraz żelatynę. Chwilę zblenduj, przelej do naczynia, przykryj w kontakcie i wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.
 
KROK 5: Miękkie masło miksuj przez kilka minut prawie do białego koloru. Dodawaj łyżka po łyżce budyniu cały czas miksując (do kremu wykorzystaj ok. 3/4 budyniu). Wsyp kakao - krótko zmiksuj, dodaj orzechy, rodzynki i czekoladę - wymieszaj.
 
KROK 6: Nasącz pierwszy biszkopt syropem z brzoskwiń. Wyłóż krem, wyrównaj. Ułóż na kremie kakaowe herbatniki. Wstaw ciasto na chwile do lodówki. 
 
KROK 7: Waniliowy krem ubij na sztywno. Dodaj brzoskwinie - wymieszaj i wyłóż na herbatniki. Wyrównaj, przykryj drugim biszkoptem nasączonym syropem. Wstaw ciasto do lodówki 
 
KROK 8: Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej, dodaj czekolady - wymieszaj do rozpuszczenia. Wsyp orzechy i rodzynki, wymieszaj i wylej na ciasto. 
 
KROK 9: Możesz wykonać rozetki na cieście ze śmietanki i mascarpone w proporcji 1:1 z łyżeczką cukru. 

Ciasto ambasador tradycyjny - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+