Składniki
- 1 opakowanie suchych drożdży Delecta
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 150g masła do wwałkowania w ciasto
- 2 opakowania Lukru Białego Delecta
- 4 łyżki wody
- 1 puszka (400 g) masy makowej z białego maku Bakalland
- 1 jajko do posmarowania rogali
- garść posiekanych orzechów włoskich Bakalland do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: 150g masła włóż do zamrażarki. Mleko podgrzej, tak aby było ciepłe, ale nie gorące. 60 g masła rozpuść. Jajko i żółtko zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. W misce umieść mąkę, rozpuszczone masło, mleko, masę jajeczną, drożdże i sól. Zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: Po upływie godziny rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Wyjmij masło z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach tarki, a następnie wyłóż na ciasto w taki sposób, by masło pokryło 2/3 ciasta. Złóż ciasto na 3 części, zaginając część niewyłożoną masłem do środka, a na nią nałóż część wyłożoną masłem. Tak złożone ciasto ponownie rozwałkuj na kształt prostokąta. Złóż jak wcześniej na 3 części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Czynność wałkowania i składania powtórz jeszcze 2 razy, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce. W ten sposób uzyskasz 81 cienkich warstw ciasta.
KROK 3: Po ostatnim chłodzeniu rozwałkuj ciasto w prostokąt i pokrój na 12 trójkątów. Na każdy z nich nałóż porcję masy z białego maku. Ciasto u podstawy trójkąta zawiń na ok. 3 cm i natnij pośrodku. Zwiń do końca, tworząc rogalik. Gotowe rogale przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Najlepiej rozłożyć je na dwie blachy, a by rogale miały miejsce na urośnięcie podczas pieczenia.
KROK 4: Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra – dół). W miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim wyrośnięte rogaliki. Piecz przez 20 minut do zrumienienia. Wystudź.
KROK 5: W miseczce połącz zawartość opakowań z lukrem oraz wodę, dokładnie wymieszaj. Gotowym lukrem polej wystudzone rogale, posyp posiekanymi orzechami.