

Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 450
 - saszetka drożdży instant Delecta
 - 220 ml letniego mleka
 - 100 g roztopionego masła palonego
 - 5 łyżek cukru
 - 2 jajka
 - szczypta soli
 
Polewa pistacjowa:
- 150 g białek czekolady
 - łyżka oleju
 - 2 łyżki pasty pistacjowej
 - szczypta soli
 
Dodatkowo:
- 2 łyżki konfitury malinowej
 - świeże maliny
 - ok. 100 g posiekany pistacji Bakalland
 - maliny liofilizowane
 
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj ciasto drożdżowe. Suche składniki wymieszaj. Dodaj mokre składniki i wyrób całość do uzyskania gładkiego ciasta drożdżowego. Ciasto przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. 
KROK 2: Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj olej i pastę - wymieszaj. 
KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Zawiń ciasto w rulon i podziel na mniejsze części. Drożdżówki wyłóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Włóż świeże maliny między warstwy ciasta. Odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia i wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni ok. 20-25 minut. 
KROK 4: Polewę rozsmaruj na ciepłych drożdżówkach. Posyp je pistacjami i malinami liofilizowanymi. 





